In November 2015 kwam Magento 2 uit. Magento 2 is meer dan alleen een kleine update van Magento 1 -- Magento is eigenlijk compleet opnieuw opgebouwd en er zijn tal van functionaliteiten toegevoegd. Stel nu dat je een webwinkel hebt die op Magento 1 draait, is het dan zinvol om over te gaan naar Magento 2?


Ondersteuning voor Magento 1.x

Als gebruiker van Magento 1.x is er niets om je gelijk zorgen over te maken. Magento 1.x zal ondersteund blijven worden tot 2018. Ondersteund betekent in dit geval dat veiligheidslekken in je webshop verbeterd worden, maar dat er geen nieuwe features worden toegevoegd. Ondersteuning tot 2018 betekent dat je, vanaf het moment van schrijven, nog zeker twee jaar hebt om over te gaan. Op fora wordt gesuggereerd dat Magento mogelijk een betaalde support gaat aanbieden na 2018, maar voor de kleinere webshop zal het al snel goedkoper zijn om een overstap te maken naar versie 2, zelfs als je daar de hulp van een expert voor nodig hebt.


Beschikbaarheid en ondersteuning van plug-ins

Op het moment van schrijven zijn er in de grote extensiewinkels nog meer extensies beschikbaar voor Magento 1.9.2 dan voor Magento 2. Dit is op zich niet vreemd aangezien Magento 1.9.2 eerder uitkwam dan Magento 2. Voor de meeste belangrijke functionaliteiten zoals e-mailmarketing of social media zijn al plug-ins beschikbaar voor Magento 2. Als een hele specifieke extensie heel belangrijk is voor jouw webshop, dan is het wel de moeite waard om uit te zoeken of deze extensie al beschikbaar is voor Magento 2.


Er is op dit moment geen informatie beschikbaar over het aantal mensen dat hun webshop al heeft overgezet naar Magento 2. Mocht een groot deel van de mensen de overstap al gemaakt hebben dan wordt het voor plug-inbouwers minder interessant om extensies voor Magento 1.x bij te werken. Hierdoor zouden er al voor 2018 beveiligingsrisico's kunnen ontstaan via plug-ins.


Wel of niet updaten

De verschillen tussen Magento 1.x en 2 zijn redelijk groot. Een update naar de nieuwe versie vereist een compleet nieuwe installatie en zal daarom enige investeringen vereisen. De ondersteuning voor Magento 1.x eindigt echter in 2018 en daarom lijkt eind 2018 toch een soort harde deadline te zijn. Na 2018 is de veiligheid van je webshop niet gegarandeerd. Hoewel het zou kunnen zijn dat er een betaalde support komt is het niet verstandig hierop te gokken, ook omdat er veiligheidsrisico's kunnen ontstaan in de extensies die je gebruikt. Bovendien kan je voor het geld dat je besteed aan betaalde support ook een externe partij vragen om jou te helpen met het updaten.

Het juiste moment om over te gaan op Magento 2 is dan ook voornamelijk afhankelijk van een aantal bedrijfskeuzes. Wil je een webshop beginnen, dan is er geen enkele reden om niet met Magento 2 te beginnen. Heb je al een webshop en wil je over een jaar een grote update doen aan je webshop, dan is het wellicht zinvol om dan over te gaan naar Magento 2. Alleen als je extensies gebruikt die nog niet beschikbaar zijn voor Magento 2 is er een zwaarwegende reden om bij Magento 1.x te blijven. Maar houd er dan rekening mee dat je in 2018 voor een keuze gesteld kunt worden -- betaalde support of over naar Magento 2 zonder deze extensie. Kortom, upgraden hoeft niet direct, maar het is zeker handig om dit voor 2018 te doen.